The Fire Pit house

By Kim McFayden 3 years agoNo Comments

The owners of this striking modernist home in Auckland were so dedicated to the idea of a fire pit that the fire pit was designed first and the house followed! Chris Tate of Chris Tate Architecture says that the brief was for a fun, modernist house that worked well for entertaining.

 

The fire pit is so obviously the heart of this home, its golden timber seating softening the drama of the high flue and the surrounding polished concrete floors. The blur between indoors and out with sunken fire pit at the junction, makes this the ultimate entertaining space.

 

Beyond the fire pit, the raw, industrial elements are continued with concrete block walls, black checker plate staircase, polished concrete floors and minimalist furnishings. Geometry and drama are infused into the design through contrasts in shape and form throughout.

 

Construction materials: bagged raw concrete block walls, black Symonite aluminum panel cladding and frameless glazing.

 

[Photography by Matt Deeb and Jackie Meiring]

Categories:
  ARCHITECTURE, brick/render, concrete, elements, glass, inside/out connection, materials, metal, minimalist, sustainable design
this post was shared 0 times
 000
About

 Kim McFayden

  (248 articles)

Founder and editor of Designhunter

Pin It on Pinterest

Share This