Pavilion architecture for Barwon Heads beach house

By Kim McFayden 5 years ago3 Comments

This home in Barwon Heads, Victoria is amongst an eclectic mix of post war beach houses, dominated by single storey weatherboard dwellings. Contemporary architectural houses are slowly weaving their way into the surrounding streets. The owners were looking to replace their deteriorating beach shack, with the new house fulfilling a modest brief for a beach retreat which would eventually become their permanent dwelling. It was important that the house effortlessly integrate within the existing streetscape whilst adapting to the changing character of the town.

 

Jackson Clements Burrows Architects were charged with the job of transforming the dream into reality. The planning arrangement of the house is split into three primary pavilions separated by glass, all of which embrace a north facing courtyard garden, protected from prevailing breezes. The South pavilion provides the primary open plan living space, study, laundry and guest bedroom/bathroom. This pavilion is strategically located on the south side of the site to embrace river views and the primary solar orientation. The northwest pavilion encompasses the retreat, master bedroom, walk-in robes and ensuite. A breezeway improves cross flow ventilation and accommodates an outdoor shower often used on return from the beach. [photography by Shannon McGrath.]

Categories:
  ARCHITECTURE, elements, high ceilings, inside/out connection, materials, minimalist, sustainable design, timber
this post was shared 0 times
 000
About

 Kim McFayden

  (248 articles)

Founder and editor of Designhunter

Pin It on Pinterest

Share This