Striking geometry for modern take on old miners cottage

By Kim McFayden 5 years agoNo Comments

Striking geometrical lines have been used to dramatic effect for the modern extension of this old home on the Ballast Point Peninsula in Sydney. A “lean-to” at the rear originally accomodated the kitchen, living area, dining room and bathroom. The brief for Fox Johnston Architects was to create more room for a family of four, with separate living and sleeping quarters so the adults could entertain while the young children were sleeping. Also, a challenge amply met was the desire to let in more sun. In the words of the architects, “The final design was a total shift in thought, a single storey wing housing the living spaces is inserted into the rear, embracing a central courtyard and glimpsing the city beyond. A permeable bridge floats over an elongated pond and connects old and new. This new ‘living’ wing provides separation from sleeping spaces in the old shell – its roof manipulated to allow northern light to penetrate the space.”

Categories:
  ARCHITECTURE, brick/render, compressed concrete, elements, extension / addition, materials, timber
this post was shared 0 times
 000
About

 Kim McFayden

  (247 articles)

Founder and editor of Designhunter

Pin It on Pinterest

Share This