Tranquility, intimacy and sanctuary for the Elm & Willow house

By Kim McFayden 5 years agoNo Comments

‘Tranquility, intimacy and sanctuary’ were on the owners wishlist for the restoration and extension of this Edwardian house in Melbourne. Architects Eat took up the challenge with the intention to make the addition as open and transparent as possible, as a contrast against the introverted existing Edwardian house. The decision to retain two mature Elm and Willow trees resulted in a suspended U-shaped structure with a north-facing courtyard in between. The concrete floor and roof slabs were meticulously detailed to appear and feel light, floaty and airy.

 

Sustainable features:

 

• Louvre windows promote cross ventilation;
• Renewable and non-toxic building materials;
• Concrete slabs for thermal mass;
• Double-glazed windows Energy and water-saving fittings;
• Rain water harvesting for use in the gardens.

Categories:
  ARCHITECTURE, concrete, elements, extension / addition, glass, inside/out connection, materials, minimalist, sustainable design, timber
this post was shared 0 times
 000
About

 Kim McFayden

  (248 articles)

Founder and editor of Designhunter

Pin It on Pinterest

Share This